top of page
  • Writer's pictureAnna

TEčno ob polnoči

Updated: Sep 29, 2020

Razmišljam, koliko sedežev v avtu je treba podreti, da zjutraj notri stlačim kolo. Ker mora mulc v šolo prinesti kolo. Neumno kot se sliši, pripeljati ga ne more, pustimo razloge ob strani.

Eno uro sem ravnokar premetavala naše grmade cunj. Da bi našla nekaj, v čemer bo trojka oblečena primerno za v šolo pred sto leti. Pa sfrizirana mora biti. Spuščeni lasje ne pridejo v poštev, če so še tako perfektno počesani. Morajo biti speti. Da bodo lahko spoznavali, kako je bilo v šoli pred sto leti. Oh, molly, vsekakor, naj spoznavajo. Ampak jaz prav res ne rabim tega spoznanja. Tudi ne želim, nočem, zmanjkuje mi načinov, kako povedati, da me prav res ne zanima.

17. oktober je danes. Dobro, tehnično včeraj. Šolsko leto traja že celih 34 šolskih dni. V tem času smo imeli v šoli pet roditeljskih sestankov, otroci so nadalje imeli pet športnih dni, tri naravoslovne dneve, tri tehniške dneve, en kulturni dan in šest izvenšolskih tekmovanj. Do konca leta bo tega še petkrat toliko. Zakaj jih tako tečno beležim ? Ker vsak tak dan pomeni shopping, ker mora imeti otrok pripravljeno hrano in pijačo za ves dan, v nahrbtniku in/ali na sebi pa kup reči, ki jih doma sicer nimamo. Ker jih ne rabimo. Ker vsak tak dan pomeni, da moram enega otroka dostaviti v šolo ob neki absurdni uri, ob kateri nikakor ne bom razvažala vseh otrok. In torej 45-60 minutno vožnjo do šole in nazaj skozi jutranjo gnečo v takem jutru ponovim dvakrat zapored. Za tiste, ki ste za to veselje prikrajšani, jutranja vožnja skozi ljubljansko gnečo je prav svojevrsten užitek. Trobijo in preklinjajo ti z vseh strani. Oni z desne, ker bi se rad vključil, oni zadaj, ker noče, da se oni z desne vključi, oni z leve, ker bi rad bil z desne. Če ustaviš pešcu, te pošljejo nekam vsi vozniki, če ne, pač vsi pešci. Vmes se trudiš intuitivno analizirati bodoče poteze 390 kolesarjev, ki se ne znajo odločiti, ali so kolo, pešec ali avto. Oziroma svojo vlogo spreminjajo, kakor jim pač najbolj paše. Predpisi za njih ne veljajo, ker so ekološki in so s tem najbrž naredili dovolj. Se opravičujem preostalim dvestotim, ki ne spadajo v to kategorijo. Če imaš res prav posebej dober dan, naletiš na popolno zaporo ceste, saj smetarski avto prazni podzemne smetnjake. Deset do osmih zjutraj. Tudi jaz si ne znam zamisliti boljše ure za to.

Koliko to vse skupaj stane, raje ne grem računat. Lažem, sem izračunala, ampak ker je šola brezplačna, ne bom napisala. Bi bilo res tako zelo narobe, če bi otroci pač samo - hodili v šolo ?

Razmišljam, da bi ta malo zjutraj poslala v šolo brez čevljev. Da bo vsaj nekaj res kot pred sto leti.

173 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page